Novinky

2004

* * * Máme štěňátka * * *
Utčin druhý vrh se narodil 26.11.2004. Máme dva sobolky - pejska B´Thami a fenečku B´Shalu. Otcem štěňat  je Silgarhi Calidassa "Kael" (bílý se sobolími znaky) - je to lamleh pocházející ze známé anglické  chovatelské stanice Silgarhi.

 

     
od 23/12/2004

Další Videoclip našich mimin Shalu a Thamiho v 26 dnech (22.12.2004, velikost souboru je 2 MB).

       
od 18/12/2004

Naše mimina Thami a Shalu mají už 3 týdny. Shalunka je velmi podnikavá štěňule. Zjistila, že dobré jsou granule dospěláků a není od věci je trochu olízat. Co jí ale poněkud vyděsilo, byla miska s vodou. Brácha Thami se sice tvářil původně jako děsný lenoch, ale už i on zjistil, že běhat po bytě je vlastně prima.

Utka s Andou usoudily, že štěňátkům je pelech s domečkem doma a krabice u našich malá a je nutné, aby poznávala svět. Takže v den jejich 3-týdenních narozenin jsem po návratu z práce našla Shalunku na mém polštáři (spím s nimi na molitanu na zemi :o) a Thaminovi ty dvě ustlaly na zemi deku. Když jsem mimiňáky vrátila do domečku, velmi nahlas se bránili.

Dokonce se mi i podařilo zvládnout vánoční cukroví - letos je to tedy slabší jen 12 druhů :o)  

Snad se mi podaří v týdnu najít chvilku času v předvánoční hektické náladě a pokusím se vám přinést další pěkný videoklip našich malých "triskopejsků". Zatím si prohlédnětě jejich nové fotografie zde

       
od 14/12/2004

Pro trpělivé přinášíme videoclip našich malých Shalunky a Thamiho ve 16 dnech (12.12.2004). Velikost souboru je 1,5 MB, stahování chvilinku trvá, ale snažila jsem se to udělat jak to šlo nejmenší, abyste ještě něco viděli :o)

      
od 09/12/2004
Co je u nás nového tento týden:
Dany oslavil včera své 9. narozeniny. Bohužel jsem se letos nezmohla na dort, protože toho teď máme nějak hodně. Dostal aspoň nějaké mlsky a určitě mu to vynahradíme o Vánocích, které se nezadržitelně blíží.
Štěňátka mu dala úžasný dárek, rozlepila se jim očička a jsou tím pádem už ta nejdokonalejší na celém světě :o)) Shalunka je velmi čilá a podnikavá. Předevčírem „vypochodovala“ z pelíšku a odebrala se ke mně na molitan. Najednou jí došla odvaha nebo síly a tak na mě začala pokřikovat. Dala jsem ji ruku a už zase ke mě metelila. Thami je jako správný chlap o něco línější, o to víc zase žravější. I když popravdě, želvátka připomínají oba.
Any i Kuba stále vzorně pečují a Utce, která je opravdu vzornou mámou, vydatně pomáhají. Shalunka už u našich oblevila psací stůl a hodlala se pod něj schovat. Takže myslím, že půjde ve stopách své starší sestry Any, která když něco provedla a honili jí, zajela pod stůl (tedy jen do určité velikosti) a odtud jí koukal jen vysmátý čumáček.
Pomalu si říkám, že je čas začít s vánočním cukrovím, ale pořád jsou některé věci důležitější. Jako třeba koukat na miminka, chovat je nebo drbat všechny ostatní psí hlavy, aby jim to nebylo líto. No, myslím, že kdyby šlo do tuhého, šťastné a veselé budou i bez osmnácti druhů cukroví :o)))

           

Tak pro zastavení v předvánočním shonu  vám přinášíme něco málo nových foteček. Více fotografií štěňat pak najdete zde 
     
od 02/12/2004

 Přinášíme vám  nové fotografie našich štěňátek v 6 dnech. Obě jsou velmi čilá, zdravá a silná. Utka o ně velmi starostlivě pečuje. Není na to ovšem sama ..... Stejně starostlivě se jim věnuje i jejich starší sestřička Any a strejda Kuba. Dany se sice tváří, že je silně nad věcí, ale bedlivě střeží celou smečku :o)) 

Sice dodatečně, ale přece bych ráda poděkovala všem, co nám drželi pěsti. Zejména Bára s Martinou mě stálými dotazy na Utčin předporodní stav udržovaly ve stavu bdělosti, abych náhodou nezapomněla, že mi Utka bude rodit :o) Chtěla bych jim poděkovat za psychickou podporu, které není nikdy dost. Děkuji také Karle, která kvůli nám strávila bezesnou noc s mobilem ruce připravená pomoci radou .... Holky fakt díky!

A taky díky všem gratulantům a sudičkám ..... a protože jsme na křtiny pozvali všechny, měla by mít naše štěňata ve vínku jen samé pěkné věci :o))

       
od 14/11/2004

Martin 11.11. na bílém koni nepřijel, za to jsem k narozeninám dostala moc pěkných gratulací od přátel. Jednou z gratulantek byla Míša Piňosová (dříve Zpěváková) z Hodonína, která mi poslala i fotky ostříhaného tibeťáka Ampíka. Fešák Ampo je na fotografiích se svým kamarádem Erkilem, který je slepý a Ampo je mu pomocníkem a průvodcem.

     
od 03/11/2004

Naše těhule Uti ležící  spící ........

         
od 31/10/2004

 Happy Halloween!

Musím se s vámi podělit o jednu Halloweenskou fotečku od Anette. Je na ní její dcerka Anna s Utčiným synovečkem a neteří .... 

Kromě fotografií jsem dostala i zprávu, že Utčina mamina Rang gi očekává také štěňátka. Takže se Utčini polosourozenci narodí o něco málo dříve, než naše mimina.

U-ti je spokojená, pěkně papá (doufám, že nás ta potvora nesežere :o) a vůbec si "těhotenství" užívá. Co chvíli se chce chovat, mazlit a nastrkuje bříško na pohlazení.  A navíc děsně hlídá ..... :o(

       
od 25/10/2004

Podzimní setkání přátel tibetských teriérů    (23/10/2004)

S Hankou Chmelovou jsme se rozhodly využít pěkného podzimního počasí a sejít se s lidmi, kteří mají chuť vyrazit do přírody se svými pejsky a stejně "postiženými" jako jsme my. Jak jsme se pobavili a fotografie najdete v odkazu v nadpisu nebo ve fotce.
      
od 18/10/2004

Konečně jsem se dostala k tomu, abych sepsala něco málo z "krycího výletu" do Německa. Ráda bych se s vámi podělila o zážitky, které jsme absolvovaly s Utkou a Nany u Neumových (chov. stanice von der Lobenbreite). A protože jsme měli štěstí, navštívily jsme dvě CACové výstavy v Kerpen-Turnichu, a tak se můžete také podívat na fotografie z této výstavy (za kvalitu fotek se omlouvám, bylo tam málo světla a černý koberec.  

 Jak  jsme si užili krytí ......

        
od 02/10/2004

SVĚT PSŮ     (10/2004)

V časopise Svět psů (č.10/2004) nám vyšel článek "Těžký život štěněte". A o jaké štěně se jedná? No přece o naši Anunku. Jsme na naši malou spisovatelku velmi hrdí :o) Článek je psán samozřejmě s nadsázkou a doufám, že vnímavý čtenář to pochopí ....

Pro ty, kteří by si mysleli, že neumím počítat a nevím, kolik našemu pokladu je (v článku je uvedeno, že je Any osm měsíců) musím upřesnit, že počítat rozhodně umím. Článek jsem poslala v době, kdy Any opravdu 8 měsíců bylo, ale na uveřejnění jsme si museli několik měsíců počkat. Už jsme v to ani nedoufali a skoro jsme na to zapomněli.

Myslím, že článeček je pěkným dodatečným dárkem naší Utce k narozeninám. Která matka by nebyla hrdá na své dítě :o) A že má být na co, to se spolehněte. Any je - samozřejmě stejně jako všichni naši psi - výjimečná. Její milost, mazlivost a neustále skvělá nálada nám pomáhá překonávat všechny starosti života. Děkuji všem našim psům za to že jsou takoví, jací jsou!

       
od 07/09/2004

Dscho Utra U-ti

slaví 4. narozeniny.
Dnes jsou tomu 4 roky, co se u chovatelky Anette Ohman (Palmer) v USA narodila naše Utinka spolu se čtyřmi bratry. I když jsme si na ní pak museli počkat 5 měsíců, rozhodně toho nelitujeme. Utka nám dává pohodu a smích den co den. Jen málokdy se stane, že by nevymyslela nějakou hloupost. A nikdy neměla špatnou náladu.
    
A aby na to nebyla sama, pořídila nám dcerku Anynku. Anda je stejné sluníčko jako Utka, i když zjištění, že jasným provokatérem je Utka pro nás bylo překvapivé :o) Doufám, že Utce její hravost vydrží co nejdéle, protože by to pak byla nuda.....
    
    
     
od 05/09/2004

Onehdá jsem holkám chtěla udělat radost a rozhodla jsem se jim ukázat malý lesopark v obci Mstišov, která je autem od Litvínova opravdu kousek. Že jsem je výletem nenadchla jsem zjistila velmi záhy. Po cestičkách pobíhala malá divoká prasátka a nejen Utka, ale i já jsem se začala bát :o) Nany také nejevila o osadníky příliš zájmu, snad jen jejich bobky jí mírně zaujaly. Nakonec jsem si dala v předzahrádce limču. Když okolo nás  po páté proletěl míč, který si tam chlapci kopali a já měla chuť je kousnout,  pro zachování dobré nálady jsme se přesunuly do lesa do hor, kde byl klid a pohoda. Abyste z toho taky něco měli, nafotila jsem pár obrázků, které bych souhrnně nazvala srnci, jeleni a divoká prasátka, protože si názvy jednotlivých parožnatců nepamatuju :o))

     

A můžete se také podívat na fotografie z naší krátké dovolené  

        
od 31/08/2004

Přidány dva nové články do rubriky  Informace a zajímavosti.

      
od 23/08/2004

Příjemný víkend v   Bratislavě. Jako každoročně zde byly pořádány dvě mezinárodní výstavy. Organizace poněkud pokulhávala, mnoho vystavovatelů mělo problémy s "nezaplacením", a tak trávili  dlouhou dobu  ve frontě. Jinak je výstaviště Incheba příjemné. Na rozdíl od českých výstav nás překvapilo množství stánků s upomínkovými předměty psů. 

     
od 14/08/2004

A do třetice všeho dobrého vám chceme představit novou stránku krycího psa Ala-Ba´ Tog Go-Kar "Alf". Alfík žije s páníky a kámošem westíkem Arthurem v Kolšově. A jeho stránku mám na svědomí já. Tak nám ji omrkněte :o) 

Vítáme na Internetu dalšího tibeťáčka  Arien Lamleh Schambala, která žije se svými páníky Martinou a Milanem v Bratislavě. Arien se narodila u našich přátel Báry a Martina v Prostějově. 

       
od 08/08/2004

V Německu je v současné době v prodeji Kalendář tibetských teriérů na rok 2005. Tento kalendář obsahuje 16 měsíců a začíná zářím 2004. Objednávka na stránce Tibetan Terrier Shop. 

      Dále ÖTH (Rakouský klub tibetských plemen) od září 2004 nabízí Kalendář "Tibetští psi" na rok 2005. Více informací, případně objednávku najdete na jeho stránce.

            
od 01/08/2004

Náš výlet s holkama:  Bobiny na výletě

           

Cítím dluh vůči naší kamarádce Almičce, že nejsem schopná zpracovat fotečky, které mi její majitelka Jarka posílá. Konečně jsem se dokopala udělat její novou stránečku. Almička je naše sluníčko, je to můj Dany v holčičím vydání.  Snad se vám bude nové zpracování líbit. 

Alanscha Dkarba Zajdy "Alma"

      
od 29/07/2004

Naše Utinka je tetičkou!!! Bratru Tailorovi se u Anette narodila dvě pěkná sobolí štěňátka - pejsek Sangye a fenečka Skye. Můžete se zde podivat na jejich fotografie spolu s Anettinou dcerkou Annou Sangye, Skye a Anna

      
od 21/06/2004

Něco málo postřehů z  Klubové výstavy a setkání přátel TT  

od 09/06/2004

Naše Any slaví své 1. narozeniny. Jak nám ta holka vyrostla najdete na uvedeném odkazu.

      
od 31/05/2004

Výcvikové soustředění Heřmanice (26-30/05/2004)

(Náš  rarach Utka 3,5 roku)

(Veterán Dany 8,5 roku) MVP Litoměřice (23/05/2004)
    

Dany se poprvé vystavoval ve třídě veteránů. Tentokrát byl naprosto v pohodě, protože jsme vyrazili jen spolu a mohl si paničky užívat :o) Zvítězil sám nad sebou a stal se nejlepším veteránem. Na BOBa jsme nedosáhli, ale pan rozhodčí MVDr. Stanko nás chválil, zejména co se údržby srsti týče. To nás potešilo, lhala bych, kdybych řekla že ne :o)

    

   

O Nejlepšího veterána výstavy jsme nastoupili za lijáku. S panem Němcem (Enigmatic Vittoria maltezáčci), který vystavoval veteránku Grynu jsme si notovali, jaký jsme cvoci.... Dany byl maďarským rozhodčím vybrán do užšího výběru 6 nejlepších veteránů. 

 I když pořádně lilo, posouzení neodbyl a nechal nás ještě chvíli běhat. Na stupních vítězů jsme sice nestanuli, ale i tak to pro nás byla velmi pěkná a pohodová výstava. I posuzování pana MVDr. Stanka, kterého jsem u tibeťáků zažila poprvé se mi líbilo. Byl velmi precizní a bylo vidět, že posuzování psů ho těší. Byla to taková pohodička. Možná i tím, že nám tentokrát o nic nešlo :o)   

      
od 30/04/2004

   

Holky si o víkendu 24.-25.4.2004 užily výletu. V sobotu jsme vyrazily do Prahy za kamarádem Kasíkem a jeho paničkou Hankou. V neděli jsme pak vyrazili na výstavu do Českých Budějovic. Utka byla tentokrát vzorná. Bohužel to nestačilo....  Anynka byla taky super, i když se nevystavovala, ležela v klidu v kleci a byla hodná (nad mé očekávání). Jsem na obě naše holky velmi pyšná. 

Potkali jsme se zde i s Buckovými, kteří  nám přivezli ukázat Danyho dceru Almičku. Po loňském ostříhání ze zdravotních důvodů už pěkně zarůstá. Počasí nám nepřálo a tak se nám nepodařilo ji vyfotit, než se urousala - nevýhoda bilých psů .....

Hančin Kasík (Kailás Sengge) byl taky vzorný, předvedl se dokonale. V pohybu, postavě i výrazu je výborný. A má úžasně dobráckou povahu. Naše holky si velmi oblíbil a zastal místo Danyho při jejich obraně  :o)

(Za fotku Utky děkujeme Věrce Pospíšilové)

       

   Aby to Danymu nebylo líto, vzala jsem ho v týdnu na služební cestu do Šluknovského výběžku.

       
od 07/03/2004

Před osmi lety jsem si na MDŽ dovezla mého milovaného Danyho. Protože mi celá ta léta dával pohodu a štěstí, myslím, že si zaslouží, abych i jiným v kostce představila náš společný život  a nabízím vám Danečkovo životopis

       
od 22/02/2004

Protože se mě hodně lidí ptá, jací jsou vlastně tibetáci z linie Lamleh, z které jsou naše holky, pokusila jsem se pro vás napsat alespoň základní informace o historii a vývoji linií tibeťáků. Najdete je v článku  Co je lamleh ...?

   

Do naší rubriky Informace a zajímavosti jsme  doplnily některé naše články publikované v tisku a ve Zpravodaji Tibetan Terrier Clubu.

          
od 27/01/2004

Právě dnes je tomu 30 let, co byl odchován první vrh tibetských teriérů v Československu. Byl to "D" vrh v chov. stanici Al-Erak CS manželů Karelových z Golčova Jeníkova, kteří dovezli první tibetské teriéry.  Rodiči tohoto vrhu byli dánský pes Sjellebros Dykhor a německá fena Ma-do-meh Etawa. Narodilo se celkem 6 štěňat (2 pejsci a 4 fenky).

Jen pro zajímavost majitelka fenky Aretky z Danyho vrhu v chov.  stanici Kchadekhyi paní Lívová byla majitelkou dvou štěňat z tohoto vrhu pejska jménem Dear a fenky jménem Dea.

Více o historii chovu, fotografie prvních TT,  jejich odchovů a další informace najdete na  stránce chov. stanice Sengge. 

     
od 17/01/2004

Na velmi milé návštěvě u nás byl "Baluška" se svými páníčky. Od jara si spolu jen píšeme a tak jsme uvítali setkání. Nanda se předváděla až hrůza! Tak aspoň pár foteček:  Balu

       
od 10/01/2004
Připravila jsem pro vás krátkou reportáž z prestižní kynologické soutěže ŠAMPION ŠAMPIONŮ 2004, která se konala 9.1.2004 v Top hotelu Praha. V hlasovací sponzorské soutěži jsem vyhrála dvě vstupenky a tak jsem se mohla zúčastnit. Akce to byla opravdu mimořádná a jsem ráda, že jsem se mohla jako divák zúčastnit. Že bych příliš stála o to být v kůži vystavujících a soutěžích, to tedy asi ne. Musí to být děsné nervy :o)
od 08/01/2004
Podívejte se na pár nových fotografií z oslavy Silvestra. Svátky jsme oslavili v klidu a v pohodě. Nany chodila krást cukroví u našich na kuchyňský stůl a nosila ho Utce ... Já mám všechno hodně vysoko a jsem ve střehu. Ovšem poněkud nám zamrzl úsměv, když vyskočila z místa u našich na vysoký psací stůl, aby omrkla, co tam máme. To mě opravdu překvapilo. Takže s ní snad ani raději nebudu zkoušet (jako s Danym), jestli tibeťák šplhá na strom při představě, že by jí to mohlo nadchnout a nevím, kdo by jí pak sundaval.
   
Stromeček doma vydržel, u našich do Silvestra, kdy Nanynka rozverně v běhu zatáhla za ubrus a stromek se poroučel na maminu. Naštěstí ho chytla a tak nevzala za své ani jedna ozdoba. Nanda se pěkně lekla a okamžitě se mi sápala do náruče .... Rachejtle Utka s Danym prospali a Nany snášela taky dobře, až po půlnoci, kdy intenzita zesílila, mi seděla na klíně. Horší to bylo s Kubou, tomu už musíme k naší nelibosti dávat dva roky pilulku na uklidnění. Nesnáším rachejtle!
           
od 01/01/2004

Jaký byl u nás rok 2003:

U-ti na začátku roku splnila podmínky pro udělení titulu Šampion ČR a pak se věnovala svým mateřským povinnostem. Odchovala sice jen jedno štěně, ale o to je Naya milovanější a samozřejmě nejskvělejší štěně na celém světě. Po Utce je temperamentní a velmi chytrá a po tatínkovi Phillipovi (Ch. Silveridge Golden Parson) je super pohodářka. Je velmi vstřícná k lidem i jiným zvířatům. 

Na podzim si Utka odskočila na pár výstav a podařilo se jí získat titul Vítěz speciální výstavy.    

Dany tento rok odpočíval a užíval si zaslouženého odpočinku po předchozích letech našeho výstavních "šílenství". 
   
Vytvořili jsme nový web, kde se snažíme aktuálně informovat o věcech, které se dějí  okolo tibeťáků:
   
A co je pro nás nejdůležitější?
Pohoda a zdraví našich psisek, celé naší smečky a přátel, na které se můžeme spolehnout ve všech životních situacích. Jim patří můj dík a i když jich není mnoho, věřím, že nám svou přízeň zachovají .... my jim určitě :o)

Copyright © Radana Sojková, Legs-Smon TTs