Falešná březost u fen 

 

Falešná březost, odborně nazývaná pseudogravidita, se může u fen vyskytovat velmi často a může být pro jejich páníčky velkým problémem, zejména pokud se u fenky objeví poprvé.  Nejedná se o žádnou závážnou chorobu, ale není od věci jí věnovat pozornost. Falešnou březostí mohou trpět hlavně fenečky, které jsou dobře živené a mají nedostatek pohybu. I když ani jedno nemusí být splněno na sto procent.

    
Co je tedy falešná březost?
Falešná březost je  hormonální změna na vaječníku feny, která způsobuje, že fena začne vykazovat všechny příznaky březosti, a to jak fyzické, tak psychické. Dále se pak mohou dostavit i příznaky porodu a péče o štěňátka – vše samozřejmě pouze imaginární.
   

A jak poznáme, že naši fenečku postihla falešná březost?

U každé feny se může samozřejmě projevovat jinak. Obecně lze však říci, že zhruba v době mezi padesátým a sedmdesátým dnem od začátku hárání, se začne zvětšovat mléčná žláza a tvoří se mléčný sekret. Někdy může také dojít ke zvětšení dělohy a k výtoku z přezky.
      
Největší změny může majitel však zaznamenat na psychice feny. Fena je podstatně více mazlivá, může kňučet, některé feny více jí, některé naopak potravu nechtějí. Feně se nechce příliš ven a na delší procházky už vůbec, po vyvenčení by se raději vrátila hned domů.
Doma pak neustále přenáší své hračky do pelíšku, leži u nich a pečuje o ně. Hrabe, schovává se, může se i třást či zvracet. Smutně na vás kouká a nejraději by z klína majitele ani neslezla.  Každá fenka má příznaky jiné a průběh může být opravdu velmi různý. Může se objevit pouze jeden jediný z uvedených příznaků nebo samozřejmě i nějaký další.
    

U většiny fen falešná březost jak přišla, tak odejde a není nutné řešit věc s pomocí veterináře. Můžeme tomu pomoci tím, že feně snížíme krmnou dávku, příp. podáváme nějaké méně vydatné krmivo a rozhodně ji „dotlačíme" k delším procházkám a dostatečnému množství pohybu. Snažíme se feně společné procházky zpříjemnit hrou, aby přišla na jiné myšlenky. Všechny hračky, které má doma k dispozici a které by mohla považovat za miminka jí zabavíme a na dobu, než falešná březost a následná péče o štěňátka odezní, někam hodně dobře schováme.

Rozhodně se nesnažíme feně pomoci jakýmikoli léky, mastičkami či nadměrnou péčí a zájmem o její stav. Tím jí rozhodně nepomůžeme. Lépe dělat, že se nic nedějě  a chovat se ke své feně naprosto normálně.
   
Pokud toto období do tří týdnů odezní a není až tak výrazné, či pokud se neopakuje při každém hárání, není třeba se obávat. Pokud by ale tyto problémy byly častější a výraznější, je lépe se poradit s veterinářem, protože v některých případech by to mohlo mít vliv na zdravotní stav feny, např. záněty dělohy, zánět či nádor mléčné žlázy apod. O dalším postupu v léčbě těchto onemocnění vám pak více řekne váš veterinář.

  Zpravodaj 30/2003

Tato stránka byla naposledy aktualizována:     15.10.2013 23:39

Copyright © Radana Sojková, Legs-Smon TTs