Jak určit správný termín krytí 

   
Zkušeným chovatelům se možná tento příspěvek bude zdát zbytečný, ale řada nezdarů nasvědčuje tomu, že někteří chovatelé s tím mají problémy. Může se stát, že chovatelé, kteří chtějí mít štěňata, přicházejí ke krycímu psovi mimo správný termín.
   
Při určení správného termínu krytí je možné přistupovat buď vědecky nebo na základě zkušeností a "selského" rozumu. Základem je zachytit začátek hárání, který se projeví především tak, že fena při sezení zanechává po sobě stopy od začínajícího krvavého výtoku, přičemž předzvěstí hárání mohou být různé změny chování feny. Ovšem někdy nemusí být začátek hárání natolik zřetelný. 
   
Proto je třeba již zhruba měsíc před očekávaným termínem hárání fenku sledovat. Ráno, ještě před vyvenčením je dobré vatovým tamponem nebo papírovými kapesníčkem fenku vytřít. Pokud se nám na tamponu objeví narůžovělý výtok, hárání začíná. Jednou z možností určování správného termínu krytí je provádění vyšetření stěrů z pochvy veterinářem. Chovatel by měl v prvních dnech hárání (nejpozději 7. den hárání, pokud zaznamenal první dny hárání, jinak raději dříve) navštívit svého veterináře, který odebere stěr z pochvy a vyšetří pod mikroskopem. Vyšetření veterinář opakuje několikrát po sobě. Veterinář tak zjistí, že v nejbližší době bude možno fenu nakrýt. Sleduje, kdy fena začne uvolňovat zralé vaječné buňky. Touto cestou je možno stanovit termín poměrně přesně, ale vyžaduje od chovatele, aby několikrát po sobě navštívil veterináře, což může být náročné pro chovatele, kteří nemají veterináře v místě svého bydliště. Tato metoda je však poměrně spolehlivá. Veterináři též provádějí vyšetření z krve feny, ale toto vyšetření se u tibeťáků v mnoha případech příliš neosvědčilo.
  
Pokud fenku nakrýváte již opakovaně a s určením správného termínu v předcházejícím krytí nebyly problémy, je možné určit termín krytí na základě posouzení situace se spřáteleným nebo vlastním psem. Nejvhodnější je vyzkoušet to s pejskem, který má s krytím již zkušenosti a se kterým se fena zná, abychom mohli sledovat změnu jejich chování. Zatímco po celou dobu hárání i v době nejintenzívnějšího výtoku se pes a fena chovají jako by se nic nedělo, jakmile je fena připravena ke krytí, pes se o ni začne velice zajímat, pronásleduje ji a snaží se ji nakrýt. Zkušený pes se fenu, která není v tom správném termínu, nakrýt ani nepokusí. Jinak tomu může být u nezkušeného psa, který nikdy nekryl. Fena reaguje charakteristickým postojem, při kterém se k němu nastavuje zadní částí těla, má prohnutý hřbet a ocásek dává na stranu.
  
Ať už se rozhodneme pro jakýkoli postup je třeba, jakmile se zjistíme, že nastala správná doba, na nic nečekat a vyrazit ke krycímu psovi. Správných dnů na krytí není více než asi 2 dny. Proto je třeba si dopředu ujasnit, zda nám opravdu záleží na nakrytí feny nebo dáme - li přednost nějaké jiné činnosti. Čekat na nejbližší víkend, abychom si ušetřili dovolenou, může vést k tomu, že ten správný termín promeškáme. U tibetských teriérů se jedná většinou se jedná o 13. den od začátku hárání. U každé feny to však mlže být individuální, stejně jako průběh změn intenzity krvavého výtoku a sytosti jeho zbarvení v průběhu hárání. Existují feny, které se nechají nakrýt 18. - 20. den, některé zase dříve, a není to nic neobvyklého. Není tedy možné spoléhat pouze na knihy, kde je popisován průběh hárání a správné dny krytí obecně pro všechna plemena a někdy ani na veterináře, který nemá praktické zkušenosti s tibeťáky. Každé plemeno má svá specifika. Je však lépe dorazit dříve a psa navštívit ještě několikrát než přijet pozdě. Jestliže pes o hárající fenu nejeví zájem, nejspíš jsme se ukvapili a navštívili ho brzo. Jestliže pes jeví zájem, ale fena ho odhání, pravděpodobně jsme termín promeškali, protože fena má ještě na sobě pach pro psa přitažlivý, ale už není ochotna se nechat nakrýt. K úspěšnému nakrytí je zapotřebí, aby pes s fenou byli určitou dobu "svázaní". Na délce svázání zas až tak nezáleží. Pokud ke svázání nedojde, úspěšnost krytí se sice nedá zcela vyloučit, ale není jistá.
  
Pokud se nám podaří fenu úspěšně nakrýt, je nutno ji dále mít zajištěnou do té doby, než ztratí zájem o psy. Rozhodne ji nemůžeme ponechat, aby byla bez dozoru se psy, protože by mohlo dojít k nechtěnému překrytí.

  Zpravodaj 29/2003

 

Tato stránka byla naposledy aktualizována:     15.10.2013 23:39

Copyright © Radana Sojková, Legs-Smon TTs