5. Tibet Dog Europe Maribor 23.9.2006

Letos již pátý ročník prestižní výstavby TDE uspořádal slovinský klub tibetských plemen. Výstava se konala v sobotu a v neděli pak mohli vystavovatelé navštívit CACIB výstavu v Mariboru. Tedy i letos bylo možné se o jednom víkendu zúčastnit dvou výstav.

Slovinský klub si na posuzování tibeťáků pozval známou švédskou chovatelku paní Margaretu Sundquist (chov. stanice A-mas). 

Exc.1, CAC, Skar, BOB Ch. X'Santi Lamleh von Nama-schu, *12.08.2003 (Tschumar Lamleh von Nama-schu x Xam-ba Lamleh von Nama-schu), breeder & owner: Anke & Franz Peine, D Exc.1, CAC, Skar-Mo Ch. Lost Valley Chonyima, *13.11.2004, (Tschumar Lamleh von Nama-schu x Black and White Magic Millenium), breeder & owner: Silvia Saponi, I

Margareta Sundquist je jednou z nejznámějších chovatelek lamleh v Evropě. Její odchovy najdete v rodokmenech snad všech evropských lamleh, ale i ostatních linií. Ona sama je velkou nadšenkyní pro plemeno a společně se slovinským chovatelem Primožem Peerem a italkou chovatelkou paní Annou Lorenzon ze své loňské cesty po Tibetu dovezli původního tibetského psa Kanze. Kanze byl vidět nejen po celou dobu výstavy, ale hlavně na party, která se konala po výstavě v podvečerních hodinách. Paní Sundquist je také iniciátorkou založení  Terrier International Information System (TIIS), oficiálního seznamu postižených jedinců a přenašečů PRA a LL, který je zveřejněný na Internetu a postupně je doplňován dalšími informacemi týkajícími ze zdraví TT.

Výstava TDE se konala v předměstí Mariboru Skoke na letišti. Pro umístění kruhů organizátoři zvolili halu, která byla z jedné její delší strany otevřená, čímž poskytovala dostatek vzduchu. Kruhy byly kompletně pokryté koberci. Okolo kruhů byly umístěné lavičky. Celou výstavní atmosféru dokreslovala tibetská hudba. Výzdoba okolo kruhů byla velmi pěkná. Příjemné bylo i to, že jsme s doklady dostali i tašku s potiskem, který je na modlitebních praporcích.

Na výstavu bylo přihlášeno celkem 53 tibetských teriérů z deseti zemí (D-4, A-2, CZ-8, SK-2, SLO-15, I-7, H-5, CH-3,PO-1, HR-5). Nejvíce bylo samozřejmě domácích a hned pak nás z Čech :o)) Když k tomu ještě přičteme přátelé ze Slovenska a Polska byli jsme myslím dostatečně silná výprava. A i úspěchy naší výpravy nebyly nezanedbatelné.

Postupně jsme se soustředili okolo kruhu. A bylo dost času na povídání a postupnou přípravu, protože před námi šlo na řadu 46 tibetských dog. Jejich kvality ocenit neumím, abych pravdu řekla, příliš jim nerozumím, ale některé se mi opravdu líbili. BOBa vyhrál pes z Maďarska, ale z českého chovu. Paní rozhodčí posuzovala pečlivě a v klidu. Po noční cestě jsem už začala tak trochu usínat. Pak už byl čas začít s přípravou a nervozita začala stoupat :o)))

   

Ve třídě štěňat nastoupili tři pejsci, z toho dva sice zahraničních vystavovatelů (SK a SLO), ale z českého chovu Báry Blažejové Bango Lamleh Schambala (VN1) a Bon-ri Lamleh Schambala (VN3) - vlevo.

Vítězem třídy mladých a držitelem titulu "Awa Skar" se stal slovinský pes z italského chovu Lost Valley Dga-Tshor to Rombon.

V mezitřídě reprezentoval JCh. B'Thami Lamleh Legs-Smon (V2,  res. CAC) s paničkou Jarkou Buckovou - vpravo.

 

I třída otevřená psů byla pro českou reprezentaci úspěšná. JCh. A'Jigme Lamleh Schambala manželů Niebaerových zíkal také ocenění V2,  res. CAC- vlevo.

Ve třídě šampionů jsme zástupce neměli, ale na pěkném třetím místě se umístil pes z českého chovu Ch. A'Karu Kipu Khyim Agnieszky Slosecke (P)- vpravo. Vítězem třídy šampionů a držitelem titulu "Skar" se stal německý pes, který pak získla i titul BOB Ch. X'Santi Lamleh von Nama-schu.

 

Ve třídě štěňat - feny  reprezentovala český chov fenka našich přátel ze Slovenska Martiny a Milana Adámekových Bhoomi Lamleh Schambala (VN3)- vlevo.

Ani v třídě mladých naši zástupci nechyběli a předvedly své fenky Chiti Lamleh of Sjo-Who-Sji-Bib (V4) manželé Niebauerovi a Sumanshu Chiwa for Sengge (V) Simony Jemelkové- vpravo. Chiwa se předvedla opravdu nádherně a nás překvapilo, že se nedostala do pořadí, protože její pohyb byl opravdu z této třídy nejlepší. Bohužel některá rozhodnutí paní rozhodčí nám zůstala záhadou :o)) Titul Awa Skar-Mo získala bíločerná německá fena Dakhini Tashi Khyi Lamleh von Nama-schu.

 

Ve třídě otevřené jsem měla hlášenou naší Any (Ch. A'Naya Lamleh Legs-Smon). Pro info těch, komu by se  zdálo divné, že byla naše malá šampionka v otevřené ... v šampionech jsem měla hlášenou Utku a naše psy mohu vystavovat jenom já, s nikým jiným by nešli :o))) Před vstupem do kruhu těsně vedle naší Any padla lavička a vypadalo to, že nebudeme moci nastoupit, protože jsme se obě děsně lekly. Ještě při prvním stavění v kruhu jsem myslela, že odstoupíme. Ale jak jsme se dali do pohybu, Anynka zvedla hlavičku a běžela super. Její temperament se nedá ničím nahradit a tak si vyběhala ve své třídě první místo a CAC. A zasloužila si obrovskou pochvalu, protože se předvedla opravdu krásně. I o titul Skar-Mo běhala výborně, ale "porážka" od vítězky třídy šampionů - italské feny Ch. Lost Valley Chonyima nás nemrzela. Tato fena je opravdu velmi pěkná.

Utku jsem nakonec ve třídě šampionů nevystavila, protože nebyla v takové kondici, jakou bych si představovala. Ale české barvy skvěle hájily Ch. Mocowodos X-Model Xanthia (V3) Báry Blažejová- vlevo a Ch. Ashar Yontan Najkosyva (V) Evy Holanové- vpravo. Konkurence v této třídě byla opravdu veliká a naše šampionky se s ní popasovaly výborně.

Obecně lze říci, že kvalita fen na této výstavě byla podstatně lepší než kvalita psů. Ze slovinského chovu bylo vidět i psy velmi průměrné. Jak jsem již napsala výš, některá rozhodnutí paní rozhodčí mě překvapila. Ale nepřísluší mi rozhodčí kritizovat nebo s jejich rozhodnutími polemizovat :o)))

Po vystavování jsme pak všechny naše chlupáče vypustili na letištní travnatou plochu a myslím, že zde by se pořadí určit nedalo, všichni lítali úžasně. Ještě několik společných fotek a část vystavovatelů se vydala na zpáteční cestu a část zůstala na podvečerní party, kde po občerstvení následovalo povídání o Tibetu a získání tibetského psa Kanze pro Evropu.

Všem, kdo byli úspěšní, ale i těm, co své psy nádherně prezentovali gratulujeme. Je úžasné, když čeští vystavovatelé a chovatelé jsou ochotni prezentovat své psy na prestižní výstavě tohoto druhu. Vzhledem k velikosti českého chovu by nás mohlo být i víc :o)))

¨Těšíme se na shledání na nějaké další Tibet Dog Europe nebo jiné prestižní výstavě!

Výsledky výstavy společně s fotografiemi najdete na stránce Simony Jemelkové: http://www.sengge.info/Shows

Za některé fotografie děkuji Simoně Jemelkové a Jarce Buckové