Dovolená - Maďarsko  (3-12/7/2009)

Letošní dovolenou jsme se rozhodli strávit v zájmu upevňování zdraví v maďarských lázních Harkány. Ubytovaní jsme byli v apartmánovém hotelu, kde bylo možné mít sebou i psy. Původně měly s námi jet jen holky, protože Dany už tak nějak nerad cestuje a je lehce otravný v autě :o)) Ale jak to tak bývá, všechno bylo jinak. Dva týdny před odjezdem začala hárat Korinka a tak bylo jasné, že s Danym po kupě by to nešlo. Tak šla ke Korince na zkušenou Utka, která je nejpřizpůsobivější. A ano, osvědčila se a bylo rozhodnuto, že dovolenou v Litvínově u přátel stráví Utka. Danymu jsme zakoupili bezpečnostní pás do auta, aby po něm holky vzadu nešlapaly a v pátek 3.7. jsme vyrazili.

Po cestě jsme se stavili v Bratislavě u Martiny a Milana Adámekových a jejich Bhoomi. Společně s psíky jsme si plánovali večeři. Byla skvělá, Adámekovi opět vybrali skvělou hospůdku. Posilněni na cestu jsme pokračovali směr Maďarsko. V noci jsme si odpočinuli na dálnici u benzínky a pak jsme pokračovali. Ráno jsme dorazili na místo. Ubytovali jsme se a já jsem po obědě odpadla. Večer jsme si udělali prohlídkovou procházku a pak jsem opět padla do postele. 

Lázeňské městečko Harkány leží v údolí na úpatí hory Villány. Již od roku 1823 jsou termální lázně Harkány vyhledávaným a oblíbeným místem nejen pro stálost teplého a příjemného počasí, ale zejména pro složení místní termální léčivé vody. Je prokázáno, že léčivá voda v Harkánech se značným množstvím sulfidů a fluoridů působí ve formě koupelí blahodárně při léčbě chronických onemocnění pohybového ústrojí, revmatických a kloubových onemocnění, inaktivní formě dny, gynekologických potíží, zánětlivých onemocnění. S úspěchem se této léčivé vody používá rovněž při poúrazové rehabilitaci zlomenin. Účinnost léčivé vody pociťují návštěvníci již při týdenním pobytu. Léčebné bazény obsahují síru v plynném stavu, která se vstřebává do organismu velmi rychle. Teplota léčebných bazémnu je od 32 -36 stupňů Celsia. Celý lázeňský komplex je moderně vybaven.

A protože mě válení v bazénu opravdu na dlouho neuspokojovalo, podnikali jsme i výlety do okolí. Poblíž Harkány je městečko Siklós. V něm se nachází sředověký hrad.

Hrad Siklós je jednou z nejzachovalejších středověkých památek v Maďarsku. Jedná o nejdéle nepřetržitě obývaný hrad. První zmínka o hradě je z roku 1294 a jeho majitelem byl Gyula Siklósi. V průběhu let se v držení hradu vystřídala řada šlechtických rodů. Nejznámějším majitelem byl v první polovině 19. století hrabě Kázmér Batthyány. Dnešní hradní areál tvoří barokní palác z 18. století obehnaný hradbami a baštami z 15. století. 

Také jsme si zajeli koupit víno ze světově známých vinic v okolí města Villány. Je to velmi zajímavé městečko ... jedna ulice je jedna vinotéka vedle druhé. A jak si pak má člověk vybrat :o)) Ale nakonec se nám víno podařilo v maďarsko-německo-anglicko-české konverzaci zakoupit :o))

Podle legendy byl během archeologických výzkumů v regionu Villany objeven původní románský hrad a na jeho oltáři byl nalezen džbán který byl užíván pro uchování vína. Tento nález dokazuje, že vinařská oblast zde existuje více než dva tisíce let.
Tradice pěstování vína byla přenášena z generace na generaci po staletí. Nejslavnější druhy vína přinesli do oblasti germánští usedlíci.
V roce 1987 ocenila mezinárodní porota město jako „Město vína“. Na každém rohu města naleznete nápisy s informacemi, kde můžete ochutnat a koupit si různé druhy vín. Na vysokou kvalitu vín dohlíží vinařská asociace Borut Egyesulet.

Nedaleko města Siklós je Máriagyud, kde se nachází kostel, křížová cesta a velmi známé postní místo. Zde s námi mohli být i psíci. Byla to prima procházka, i když část museli být na vodítkách, protože si nejsem jistá, zda bvchom nedostali vyhubováno.

Bez psů jsme se jeli podívat do města Pecs. Udělalo na nás velký dojem, i když je trochu rozkopané. Probíhají zde rozsáhlé stavební práce, protože v příštím roce by toto malebné město mělo být městem EU.

Pécs neboli Pětikostelí je jedno z nejhezčích Maďarských měst. Území dnešního města obývali již Římané. Byla tu založena osada Sophianae. Z tohoto období se ve městě a jeho okolí dochovaly pozůstatky staveb a část akvaduktu. Ve středověku se město úspěšně rozvíjelo. V této době bylo pojmenováno Quinque Ecclesiae (Pětikostelí) podle pěti věží zvedajících se nad městem. V roce 1009 ve městě nechal král Štěpán založit biskupství. Městem vedla obchodní stezka do Byzance. Počátkem 13. století bylo Pětikostelí opevněno hradbami. Část opevnění se dochovala do dnešních dnů. V roce 1367 byla v Pětikostelí založena první Maďarská univerzita. Počátkem 16. století dobyli město Turci. Pětikostelí se stalo tureckým administrativním a kulturním centrem. Turci tu postavili řadu staveb, které dnes patří k nejzajímavějším památkám. Centrem města je náměstí Széchenyi tér obklopené pěknými barokními domy. Dominantou náměstí je původně islámská mešita paši Kasima Gáziho dnes kostel Vnitřního města. Mešita je největší dochovanou stavbou z období turecké nadvlády. Mešita byla postavena v 16. století. Minaret byl v roce 1753 stržen a místo něj byla postavena věž. V blízkosti kostela je Archeologické muzeum.

Náměstí zdobí sloup Nejsvětější Trojice a kašna. Na náměstí Kossuth tér stojí městská radnice a synagoga. Synagoga byla postavena v roce 1869 a je jednou z nejvýznamnějších památek Pětikostelí. Na náměstí Dóm tér najdeme baziliku sv. Petra, jejíž základy jsou z 11. století. Nejzajímavější části baziliky jsou kaple pod věžemi a krypta, která je nejstarší částí stavby. Na tomto náměstí se nachází Biskupský palác. U jižní části paláce je vstup do mauzolea římské hrobky ze 4. století. Na ulici Apáca utca se nachází další římská hrobka se 110 hroby a nedaleko ní stojí pohřební kaple pocházející z roku 350. Na ulici Rákoczi út je mešita Hassana Jakovaliho. Tato mešita je nejlépe dochovaná stavba z období turecké kolonizace. V Pětikostelí je několik muzeí a galerií. V centru předměstí Budaiváros je kostel Všech svatých pocházející ze 12. století. V severozápadní části města najdeme Zoologickou zahradu. Severovýchodním směrem se nad městem zvedá kopec. Na jeho vrcholku je kaple Havi-hegy. Od kaple je nádherný výhled na město. Severozápadním směrem se nad Pětikostelím zvedá vrchol Misina ( 535 m.n.m.) s televizní věží. Na televizní věži je vyhlídková plošina a pod kavárna a restaurace.

 

 

V neděli ráno 12.7. jsme se opět nalodili a vyrazili směr domů. Anynka se totiž rozhodla, že začne hárat o nějaký ten týden dřív a tak jsme nemohli pokračovat v návštěvách přátel na Slovensku a na Moravě. Asi usoudila, že je doma spousta práce a dovolenou na ní lze využít. Za to jsem je s Yushou hned v pondělí vytáhla na turistiku no Komáří vížku. Ačkoli mě to velmi lákalo, byly ušetřeny lanovky, protože s dvěma psy na klíně bych si fakt netroufla (Dany na lanovce jako mladý kluk jel :o))